duminică, 21 iunie 2009

Cum poate sa se termine?


Tot aud in ultima vreme de pe ici, de pe colea, cum ca vom crapa cu totii si gata.
Sfarsitul lumii, deci. Un fel de Apocalipsa, dar care nu mai ridica nici un val, caci daca vom fi morti goi vom fi . Iad /Rai.

Probabil nu sunt singurul care a observat ca ne napadesc aceste ganduri. Si cine ne impresioneaza mai mult decat al'de MGM sau Universal sau aia cu gagica cu pene? Caci si ei au observat chestia asta si s-au gandit sa mai faca un ultim ghesheft inainte de sfarsit, producand cateva mari capodopere cinematografice. N-as vrea sa vorbesc acum despre ele dar ma plictisesc. Eu. Mi se par atat de lipsite de imaginatie incat poti sa le vezi pe toate in 5 minute si sa intelegi totul. Iata deci...

Mica organigrama a inceputului de film apocaliptic:

Tatal/Mama este profesor/cercetator/avocat care
si-a pierdut sotia/sotul dar i-a ramas copilul/copiii si
acestia sunt destul de mici cat sa invete la scoala si
sa nu aiba alte griji decat dorul de mama/tata, fiind convinsi ca defunctii fug in rai.

Pana aici nu e mare lucru. Casuta bucolica de suburbie new-yorkeza, mare dar confortabila, semineul cu poza mamei/tatalui decedat, eventual un catel bej si dragalas, trist si el ca asa se cuvine la 5 ani de la moartea stapanei/stapanului. Dar dand din coada ca asta inseamna familie, chiar bearca. Familia. Tatal/mama nu prea au timp de copii si de familie in general, caci au mult de lucru, incercand prin munca sa-si uite necazul. Cumnatul/cumnata/sora/fratele mai mic/mai mare, incearca foarte in fuga sa cupleze vaduvul/vaduva cu un amic, dar acesta nu are urechi decat pentru clinchetul minunat al amintirii sotiei/sotului pierdut/a. In functie de echipa scenele astea pregatoare pot dura 5 minute sau 25. Cumnatul/cumnata/sora/fratele mai mic/mai mare dispar repede din film, uneori reapar ca babysitter al copilului orfan.

Nici pana aici nu e mare lucru. De fapt pana aici ar putea evolua identic si o comedie romantica. Dar noi vorbim de finalul omenirii "asa cum o stim". Pe parcursului filmului, plozii reapar in scena, uneori avand roluri vitale, dar de fiecare data ii irita asa de tare pe parintii vaduvi incat acestia se supara, rareori chiar articulandu-i. A, sa nu uitam serbarea la care desigur parintele uita/intarzaia/lipseste de buna voie. Destul despre familie. Aceasta este doar un liant intre spectator si restul povestii, ca sa priceapa tot prostul de ce nu ar fi bine sa crapam.

Mica organigrama a intrigii filmului apocaliptic:

Cum familia este asa, oarecum tensionata, deodata se intampla ceva. Si aici se rupe in doua toata treaba. Incep sa se intrevada 3 mari ramuri ale filmului de gen: cea stiintifica, cea mistico-stiintifica si cea pur mistica.
Cauze:
Cea stiintifica: poluare datorata inconstientei umane/ bombe multe atomice/ virus scapat din laboratoare secrete/ bacterie scapata din laboratoare secrete/ meteorit/ ploaie de meteoriti/ cometa/ explozii solare/ supernove in alfa centauri/ radiatii necunoscute/ gaura neagra/ gaura neagra datorata inconstientei umane/ program de calculator datorat inconstientei militare umane si care are la indemana toate focoasele nucleare/ cutremure/ cutremure datorate inconstientei umane/ incalzire sau racire globala/ incalzire sau racire globala datorate inconstientei umane/ si altele.

Cea mistico- stiintifica: Aceleasi de mai sus, dar oamenii cred in divinitate si isi dau seama ca nu e doar sfarsitul lumii, ci ca doamne-doamne e satul.

Cea pur mistica: Nu are importanta cauza disparitiei umanitatii, important e ca avem timp sa ne caim pentru pacate. "Na, v-am zis noi, Exista si e suparat! "

Efecte: In toate situatiile e nasol, nu mai ramane nici tipenie. Eventual un rus hirsut si alcoolic pe o statie orbitala MIR.

Ce putem face:
Cea stiintifica: Sa trimitem o racheta cu eroi cu burghie pe cometa/ Mama(tatal) avocat pledeaza fain si nu se mai taie lemne in Amazon/ Tatal(mama) cercetator face o solutie verde fosforescenta care contracareaza efectele virusului(bacteriei)/ Invatam sa sarim sus si evitam efectele cutremurului(inundatiei)/ Purtam ochelari de soare speciali facuti in Israel care ne protejeaza de razele solare, normal/ Ne ungem cu crema speciala facuta in Israel, care ne care ne protejeaza de razele solare, normal/ Pustiul orfan de un parinte, incercand sa crackuiasca parola lui taica-su la pornoreala, scapa un virus in marea RETEA, virus care omoara softul malefic/ umplem gaura neagra cu antimaterie cumparata de la chinezi, din stocurile lor de rezerva/ facem o umbrela mare care fereste pamantul de orice/ Cumparam de la chinezi pufoaice sau ventilatoare, in functie de tipul de schimbare climaterica.

Cea mistico-stiintifica: Aceleasi de mai sus, dar in timpul asta ne facem cruce si ne rugam sa functioneze solutia aleasa.

Cea pur mistica: Nu are importanta ce face stiinta, noi la Vatican stim mai bine. Caiti-va si gata. Doar un rabin zambeste cunoscator si trist intr-un colt de magazin de covoare.

Mica organigrama a finalului de film apocaliptic

In toate cazurile apoteotic, superb, emotionant, te face sa te gandesti mult la asta.

Cel stiintific: Solutia adoptata functioneaza sau nu. Murim sau supravietuim, dar am invatat multe.

Cel mistico-stiintific: Solutia adoptata functioneaza sau nu. Murim sau supravietuim, dar am invatat multe si daca am supravietuit o sa mergem mai des la biserica.

Cel pur mistic: Murim sau nu, nu are importanta, suntem fii ai Domnulu si trebuie sa ne caim. Doar un rabin rade incetisor intr-un colts de magazin de covoare. Uneori, 2 copii sunt salvati de ingeri si dusi pe o planeta noua cu iarba ca limba de cameleon. (Ingerii pot fi si extraterestrii, daca cred in Dumnezeu).

Cam asta e. banal, nu? Cateva CGI-uri te pot sau nu impresiona, daca momentul premonitor apare, discret sau virulent, da o savoare suplimentara.
Stiu ca nu-s niste orgranigrame grozave, se poate si mai bine, dar cum spuneam, ma plictiseam, nu faceam studii de specialitate.

A, si muzica. Uitasem muzica. Pai cum ce muzica? Beethoven.
Ce-i drept, daca-mi vine sfarsitul lumii nu m-ar deranja sa crap pe asta:
http://www.youtube.com/watch?v=LdfNTO_o-3k


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu