marți, 5 mai 2009

Arome divine




De curand, Elenuta Udrea s-a hotarat ca nu are pe ce sa topaie in cabinet asa ca a dat comanda de un imn al turismului. Scopul acestuia este, desigur, revigorarea turismlui bleg de pe la noi. Imnul e in engleza, a costat 10 mii de parai europeni si e compus de Marele Marius Moga. Puteti asculta un fragment aici. http://www.antena3.ro/stiri/romania/romania-the-land-of-choice-imnul-turistic-al-romaniei-se-lanseaza-in-prezenta-ministrului-elena-udrea_70 553.html powerpointul e facut de cei de la Antena 1, imaginile din Patagonia si Alpi si ciobanii si ciobanitsele in Versace fiin specifice profesionalismului acestui post TV.

Din ce imi spun niste antenute, bucatile dintre refrene suna ceva intre "Ploua cu soare" si "Lumea copiilor", Moga dand iar dovada de un sublim talent compozitional.

Nu stiu cine a facut versurile, compuse intr-un vesel spirit propagandistic, cu deja cunoscutele nuante romanist-egocentrice. (http://www.mariussescu.ro/2009/05/the-land-of-choice-versurile/)

Traducand din engleza te apuca jalea.

Incep cam asa: “Hei, calatorule, ai fost peste tot in lume,/ Ai vazut un milion (sic!) de lucruri/ Dar esti inca trist./ De ce esti asa de ... (sic! la puncte...puncte :) ) trist?"

Adica se presupune ca toti turistii sufera de tristete cronica si incearca sa se vindece vazand lucruri prin lume. Moment in care intram noi pe fir, oferindu-le unicul remediu:

“Da-mi mana si lasa-ma sa-ti arat acest pamant (land) / Unde raurile si muntii au fost intotdeauna prieteni (friends).”

Deci daca peste tot pe unde ai umblat se ducea o lupta crancena intre rauri si munti, aici, la noi, toate lucrurile-s calme. Observati rima chinuita, usor de rezolvat cu un simplu “lands”, mult mai apropiat de “coclauri”. Mai departe vine un pre-refren cu 3 versuri, care ne anunta ca poetul deja incepe sa alunece pe o panta suprarealista:

“Vino sa simti razele soarelui (sunshine) inotand in mare/ Unde zilele sunt vremuri bune/ Sunt istorie antica.” In alta varianta versul al doilea are un pic mai multa logica. “Unde zilele plictisitoare si ‘putin’” (?)

Ceva de genul hai ca avem si soare, si mare, iar plictiseala si (?) sunt de domeniul trecutului. Probabil versurile finale mai trebuie cizelate un pic caci “nu am gasit alta rima”.

Urmeaza refrenul propriu zis, in care calatorului strain si trist i se dezvaluie identitatea acestui taram al fagaduintei:

“Vino in Romania, pamantul ales, sa vezi castelele si regii, sa asculti natura cantand,/ Vino in Romania, pamantul ales, traieste legendele, mergi pe drumuri, gusta aromele zeilor,/ Romania!”

Printre nonsensuri se strecoara un puternic iz nationalist. Romania este un pamant ales de niste zei care si-au lasat aromele pe aici, in Romania natura canta (ce liric), sunt castele si regi (?) cu care te poti plimba pe drumuri sau cu care poti trai impreuna legendele. Si nelipsitul microbistic si disperat tipat “Romania!”

Strofa a doua a cantecelului nu este mai prejos, in special in ceea ce priveste lirismul.

“Inchide-ti ochii, imagineaza-ti ca stelele vor rasari (imagine stars will rise)/ Tesand legende cu printi si orase/ Ia-mi mana si sa zburam deasupra acestui pamant./ Vei zambi/ Doar pentru o clipa.”

Nu poti sa nu observi fina ironie la adresa regilor si printilor din Romania, cu orasele lor cu turnulete, care, privite din perspectiva aeriana, iti trezesc un zambet, dar doar pentru putin timp, acesta fiind inlocuit de o grimasa de disperare. Sa fie un moment de luciditate al poetului sau pur si simplu citesc eu prea mult printre randuri, si omul era asa de plictisit incat nu facea decat sa bata campii? “printi si orase”? “doar pentru o clipa” (just for a moment)?

Urmeaza in aceeasi ordine pre-refrenul si refrenul, care pot fi cantate la nesfarsit, pana ii intra bine in cap turistului strain si indurerat ca Romania! e un remediu mai bun decat Xanax sau Valeriana.

In concluzie, este de admirat initiativa de a avea un imn turistic al Romaniei (inca nu-s sigur de ce, dar rau nu poate sa faca), pretul destul de mic al productiei (10.000 de Euro e o suma foarte modesta pentru asa ceva, mai ales pe pamantul asta sfant unde trebuie sa platesti si comisioane), si numarul de celebritati implicate in proiect.. Pacat ca cei ce s-au ocupat de creatia efectiva a cantecelului sunt pierduti printr-o lume a cliseului propagandistic si a dementei nationalist-religioase. Amestecate cu o evidenta lipsa de talent artistic.



Scuzati lungimea mesajului, dar nu m-am putut abtine. Romania!


Un comentariu:

  1. m sa flosesc cest mom ent casa tenjur demama ca nam putut dormi douazile ca miai scos ochii cu cantecelu asta care ieste dragalas si zice asa frumos. ce daca e oribil? ce daca cosmarizez spornic postauditum? ce adica la noi de ce sa nu puna si muzi cacare place la toti ca doar omeni snutem. trebea bagat si ceva de jale ca aicea plangea toata lumea de la crima primordiala interprincipatica transhumantial oieristica da tat prostu stie ca plangerea usureaza ca mia zis mie o vecina care stia o bocitoare. pacat ca era in tunereu guta si phloryan bratwurst. sa zica ei cum stie cu baietii lor. si vinea lumea sa planga pe plaiuri si pleca usurata daca era asa tristi cum zicea in scris copilul lu nenea compozitoru'. ce daca imbratisam caca masa de forta cultul penibilului? ce domle iaca mie nu mi-e rusine cas roman si sunt la mine acasa si numantereseaza. ie frumos domle, nu mai bate campul ca sa priceapa iapa.
    ia nu mai manji picselii pe monitorii oamenilor si daca vrei sa scrii si nai pe ce se scrii scrijeleste si mneata o shipca si imbogate stef olcloru ca oameni ca sa avem bogatie la folclor si la tradite.

    RăspundețiȘtergere